17/9/2017: AUTOLOZE ZONDAG

Home » Geen categorie » 17/9/2017: AUTOLOZE ZONDAG

Autovrije Zondag (17 september)

Ook dit jaar maken ze het centrum van Haacht autovrij! Met tal van infostanden en activiteiten zorgen ze ervoor dat je de auto die dag niet zal missen. Er zijn ook leuke kinderactiviteiten, want het feest van de duurzame mobiliteit is er voor iedereen.

Programma

Van 14.00 tot 17.00 uur

Mobiliteitsmarkt
Voor de fietsers
Bewegen
Voor de kinderen
  • Gekke fietsen
  • Opblaasracebaan met kleuterfietsen
  • Skateboard-initiatie
  • Reuzengezelschapsspellen
Prijsuitreiking (16.45 uur)

Autodeelsalon

Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één (of meer) wagen(s). Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de auto wordt gebruikt wanneer hij nodig is. Als de wagen niet nodig is, kan hij door een andere persoon gebruikt worden. Autodelen is een manier om de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de stad of gemeente te verbeteren en heeft verschillende maatschappelijke voordelen. Mensen gaan meer nadenken over hun autogebruik, het minder aantal gereden kilometers zorgt voor een schoner leefmilieu en minder geparkeerde wagens zorgen voor meer open ruimte. Daarnaast zorgt autodelen ook voor een versterking van de sociale cohesie.

Tijdens de Autovrije Zondag kan je op het autodeelsalon terecht voor allerlei informatie over autodelen. Ervaren autodelers vertellen hoe je dit concreet aanpakt en ook wie vragen heeft over de verzekering, schade en andere kan hier terecht.

De website van autodelen.net zet alle mogelijke vormen van autodelen op een rijtje en legt uit hoe elk systeem werkt. Je kan er ook een vraag- en aanbodkaart raadplegen waarop je kan zien welke aanbieders er actief zijn in jouw buurt.

Parkeerplaatsrally

Die dag hebben we in het centrum geen autoparkeerplaatsen nodig. Deze lege plaatsen kunnen die dag een podium zijn voor jouw initiatief. Daarom organiseren we de ‘parkeerplaatsrally’. Wil je een toneelstuk opvoeren, met je band enkele nummers spelen of je kunstwerk een ‘parkeer’plaats gunnen? Of vind je dat een groene oase of een gezellige picknickplaats op de markt aan de orde is? Tijdens de Autovrije zondag kan het gewoon. Parkeer je idee dus niet, maar laat het ons weten! Het leukste initiatief (zonder politieke of commerciële doeleinden)belonen we met een mooie prijs.

Tweedehandsfietsenmarkt

Wil je een tweedehandsfiets kopen of verkopen? Breng ons dan zeker een bezoekje. Het is een mooie kans om je garage op te ruimen en er een centje aan over te houden of om die leuke tweedehandskinderfiets op de kop te tikken. De gemeente zorgt voor een blanco overeenkomst dat je kan gebruiken om je verkoop te finaliseren. En wie zich net een nieuwe tweewieler aanschafte, kan die meteen gratis laten graveren. Bij voorkeur schrijf je je op voorhand in, maar je kan je als verkoper ook nog de dag zelf aanmelden.

Laat je fiets graveren

Je fiets laten graveren is één van de preventieve maatregelen die je kan nemen in de strijd tegen fietsdiefstallen. Een gegraveerde fiets is herkenbaar en moeilijk door te verkopen; hierdoor wordt de potentiële dief afgeschrikt. Daarnaast vindt de politie de eigenaar van een gestolen fiets gemakkelijker terug. Je fiets laten graveren is gratis.

Doe de elliptigo

Elliptisch fietsen combineert het beste van hardlopen, fietsen en de crosstrainer zodat u op een leuke en efficiënte manier buiten en binnen kunt trainen. Dankzij deze low-impact training werkt u aan uw algemene conditie zonder de gewrichten te belasten. Dit maakt het geschikt voor iedereen. Jong of oud, recreant tot topsporter. De elliptigo is inzetbaar bij enkel, knie,heup,rug en nek problemen. Dankzij de rechtopstaande positie wordt de core stability onmiddellijk opgetraind.

Wandel mee met Tornado

Wandelclub Tornado stippelde twee wandelparcours uit. Je vertrekt op de markt voor een tocht van 5,5 of 8,5 kilometer.

Promillebril

De promillebril laat je voelen wat het effect op het gezichtsvermogen is wanneer je alcohol gedronken hebt. Je legt een kort behendigheidsparcours af die zonder bril erg simpel is, maar met bril heel wat ingewikkelder.

Week van de Mobiliteit

De organisatie van deze Autovrije Zondag past in de campagneweek Week van de Mobiliteit (16-22 september). Tijdens deze periode bundelen duurzame mobiliteitsorganisaties in Vlaanderen de krachten. Deze campagne spitst zicht vooral toe op de voordelen van een autoluwe of autovrije inrichting van straten, dorpspleinen, schoolomgevingen, stedelijke centra, winkelstraten en woonbuurten. Het is echter ook een warme oproep aan iedereen om de auto op stal te laten.

Comments are closed.